Vad är C-vitamin i hudvård? - Skincity

FÅ RÅDGIVNING AV VÅRA HUDTERAPEUTER & HANDLA PROFESSIONELL HUDVÅRD PÅ KICKS!

Søk etter produkter, merker, inspirasjon

Lades till i varukorgen

Personligt erbjudande inaktiverat
Gäller t.o.m

C-vitamin: För lyster och jämnare hudton

C-vitamin är en väldigt populär och mångsidig ingrediens som ofta pratas om i samband med hudvård, men har du koll på vad C-vitamin faktiskt gör för huden?
2
Dela

C-vitamin, eller askorbinsyra, är ett vattenlösligt vitamin som huvudsakligen återfinns i frukt och grönsaker. Det är bra för immunförsvaret, motverkar förkylning och infektioner samt fungerar anti-inflammatoriskt. C-vitamin ingår även i kollagensyntesen, dvs bildande av kollagen, som är den viktigaste beståndsdelen i vår bindväv. Vitaminet underlättar också för kroppen att ta upp flera näringsämnen som järn, zink, koppar, kalcium och B9-vitamin (folsyra). Det används i hudvård för att jämna ut pigmenteringar, skydda mot fria radikaler och jämna ut hudstruktur och fina linjer.

VAD ÄR C-VITAMIN BRA FÖR?

C-vitamin är en naturligt förekommande antioxidant som neutraliserar fria radikaler. Vitaminet har också viktiga funktioner i huden, såsom att förhindra att huden torkar ut, delta i hudens kollagensyntes och hudförnyelsen. Det förekommer naturligt i alla hudens lager, men är mer koncentrerat i överhuden (epidermis) än i läderhuden (dermis). Man kan inte påverka C-vitaminhalten i huden bara genom att äta frukt och grönt. Det är genom applicering av vitaminet utifrån som man kan motverka skador som är orsakade av föroreningar och solljus.

Det är även effektivt för att öka kollagenmängden, men också för att förbättra kollagenets förmåga att dra ihop sig. En stärkt kollagenstruktur resulterar i en fastare hud, mindre framträdande rynkor och en jämnare hudton med mer lyster.

C-VITAMIN I HUDVÅRD

Ren askorbinsyra är ostabil i en vattenlösning och oxiderar snabbt. För kosmetisk användning stabiliserar man oftast C-vitaminet i en vattenfri fettlösning eller i en silikonbas och för att förbättra hudens upptag har man tagit fram former som är bättre anpassade till vår hud.

Ett idealiskt C-vitaminderivat ska lätt kunna tränga ner i huden och släppa från sig L-askorbinsyra, den aktiva formen av C-vitamin, i tillräckliga mängder för att öka kollagensyntesen. Dessutom bör det vara mer stabilt och mindre irriterande än ren askorbinsyra. Exempel på två derivat som du kan hitta i hudvårdsprodukter är askorbylpalmitat och magnesiumaskorbylfosfat.

ASKORBYLPALMITAT

Askorbylpalmitat är det mest använda fettlösliga derivatet av C-vitamin i hudvård. Det är icke-irriterande och stabilare än den rena formen. Dessutom är askorbylpalmitat en fettlöslig antioxidant och minst lika effektiv som E-vitamin för att skydda huden från oxidation. Dock kan askorbylpalmitat i hudvård inte öka kollagensyntesen lika bra.

Tips på produkter med askorbylpalmitat:

MAGNESIUMASKORBYLFOSFAT

Magnesiumaskorbylfosfat är ett vattenlösligt C-vitaminderivat. Det är icke-irriterande och mer stabilt än den rena formen. Det ökar också hudens kollagensyntes, även vid mycket lägre koncentrationer. Detta derivat är bra vid känslig hud.

Tips på produkter med magnesiumaskorbylfosfat:

Vill du läsa om fler C-vitamin favoriter, kika då in här.

PRODUKTTIPSEN I ARTIKELN:

2
Dela

Läs mer

Dela artikel

Gillade du artikeln? Dela & tipsa gärna dina vänner!

/sv/hudguiden/hudterapeuten-tipsar/c-vitamin-for-lyster-och-jamnare-hudton

Denna artikel har delats 0 gånger

Bevaka produkt

Ange din mailadress så får du ett mail när produkten är tillbaka i lager.

Tillfälligt slut

Produkten är tillfälligt slut i larger.

Klicka på "Bevaka" så får du ett mail när produkten är tillbaka i lager igen.

Fraktsätt
Instabox, hemleverans & postombud
Betalsätt
Klarna, Swish, Kort
Vi älskar hudvård och är auktoriserade återförsäljare av de varumärken vi säljer. Det innebär att vi garanterar att varan du köper är äkta och av högsta kvalitet. Välkommen!